Tags

, , , ,

Vandaag een kleine etiquette over wijn. Er zijn mensen die etiquettes voor eten en drinken onzinnig vinden, omdat je er gewoon van moet genieten zonder stomme regeltjes. Wij vinden een beetje etiquette wel op zijn plaats en delen deze graag met jullie!

Afbeelding

1. Rode wijn glazen herken je aan de grootte van het glas en de opening. Deze is groter dan het glas voor witte wijn. Rode wijn schenk je 1/3e vol, witte wijn 1/2e en prosecco, Champagne en cava voor 3/4 vol.

2. Oogcontact tijdens het proosten. Als je dit niet doet brengt het 7 jaar ongeluk (binnen of buiten de slaapkamer). Als je met een grote groep bent kunt je bijvoorbeeld over de tafel heen met iedereen persoonlijk even proosten, of allemaal tegelijk.

3. Als iemand een toast uitbrengt op jou, bijvoorbeeld op je verjaardag, diploma uitreiking of wat dan ook, dan is het niet de bedoeling dat je een slok neemt uit je glas. Dat mag pas weer als de toast voorbij is.

4. Houd je glas vast aan de steel, niet aan de kelk. Door de warmte van je hand wordt de wijn warm. Dat het bij rode wijn wel mag, is een fabel. Deze wijn is dan wel niet gekoeld, het glas kan vies/vettig worden van je hand en dat staat niet chique. Gewoon bij de steel dus, zowel wit, rood als mousserende wijnen.

5. Als je wijn drinkt tijdens een diner, dan moet het wijnglas rechts van het waterglas staan, rechts boven het bord.

Afbeelding

Deze glaasjes zie je in bepaalde horecagelegenheden en worden gebruikt als wijnglas. Drinkt prima, maar chique is het niet. Helemaal als ie voor meer dan de helft gevuld wordt met ijs…wijn barbaren 😉

En los van de regeltjes: geniet. Wijn is er in zó veel soorten, laat je eens adviseren en koop eens een écht lekkere fles. In plaats van altijd maar dezelfde huiswijn van 2 euro.

Afbeelding

Als je de ruimte hebt in je huis, waarom niet?! Hoe leuk is dat als je je gasten een wijn kan laten uitkiezen uit je wijnkast 😉

Proost!
xoxo Suus en Kim

Advertenties